02 de juliol 2018

2 de juliol

Ja està, ja s'han acabat els Jocs del Mediterrani Tarragona 2017+1 (no és meu, però ho he trobat encertat). I això és el millor que ens han deixat: que s'han acabat, que no se n'han d'organitzar cap altre a Tarragona. Prou, ja està. 



Perquè el que ens queda sura en un mar de dubtes: una Anella Mediterrània que ningú no sap ni quin reglament d'ús tindrà ni qui ni com es gestionarà.

Això sí, ens deixen, al centre de la ciutat, una cosa que ha passat força desapercebuda, perquè no s'ha fet servir per als Jocs: la nova Residència Sant Jordi amb el centre esportiu. Estava programat perquè s'estrenés el 2017 acollint les competicions de voleibol i inaugurant la residència; un cop passats els Jocs, en l'espai de la pista de voleibol s'hagués construït la piscina. Però el canvi de calendari va obligar a prescindir d'aquesta instal·lació: es va passar a construir directament la piscina;  i sí, està en funcionament des de l'estiu de l'any passat. Això sí, en lloc de la gent dels Jocs, qui va estrenar la nova residència van ser els cors internacionals convidats a la Setmana Cantant 2017 i el centre esportiu es va omplir de joves de la ciutat i del territori.

Si una cosa s'ha retret molt a aquests Jocs, entre d'altres, és la poca implicació dels tarragonins, més enllà de la meritòria i altruista feina dels voluntaris. Què n'esperaven? Quines campanyes s'han fet, des de que es va aconseguir ser la seu dels Jocs? Si molt m'apures, des de l'any passat? Més enllà de la propaganda en algunes marquesines de bus i dels cartells en els fanals d'alguns carrers? Més enllà del logo en les copes d'Estrella Damm (que van haver de canviar per adequar el 2017 al 2018; em fa l'efecte que tot el que no depenia ni del Govern d'Espanya ni de l'Ajuntament de Tarragona estava llest per a fer els Jocs el 2017… però només és un efecte que em deu produir la calor de l'estiu) i passejar per escoles l'indefinible «Tarracvs»?

Tot obscur i opac o absent. Tant que no han posat ni un trist plafó al mig de la Rambla amb el calendari, l'horari i la localització de les diferents disciplines esportives… 

Volia acabar l'entrada amb això del plafó, que, bromes a banda, és de les coses més efectives pel que fa a publicitat al centre de Tarragona… Ja està, ja s'han acabat els Jocs. Per a la història, quedaran les fites esportives. De la resta, se n'ha de fer responsable el Comitè Organitzador. Fins i tot si haguessin estat un èxit total, tindria la responsabilitat de ser transparent amb els ciutadans; que la transparència no només s'ha d'exigir quan ens ensumem foscos tripijocs.