07 de maig 2011

Saber com van les rodes

A la darrera pàgina de "El País", de dilluns a dissabte, s'hi publica una conversa distesa amb gent sempre interessant, mantinguda durant un esmorzar, un dinar o un sopar. Dijous passat, el convidat era Ildefonso Hernández, director general de Salut Pública amb els ministres Bernat Soria i Trinidad Jiménez. 
En llegir l'article, em va cridar l'atenció un dels comentaris d'Hernández: «Les rodes de la democràcia haurien de ser transparents. La societat no coneix com es fa una llei, qui es reuneix amb qui, qui fa lobby». 
Hi ha algunes coses que trobo que haurien de caracteritzar qualsevol partit d'esquerra; una d'elles és la pedagogia (i, junt amb ella, la transparència). Saber explicar. Obligar-se a explicar els processos, les negociacions, el perquè de les decisions… I fer-ho des de la senzillesa. 
L'home o la dona que es dediquen a l'exercici polític del govern, pel fet d'haver estat escollits per a exercir-lo, no són superiors a la resta dels seus conciutadans. Els resultats d'unes eleccions donen representació en el govern municipal, autonòmic o estatal. La formació de majories, a partir d'aquesta representació, permet formar governs. Res més. No són consagracions, no transforma els polítics en éssers superiors o sagrats, segregats de la resta de la societat. Gens ni mica. Alcaldes, regidors, diputats, consellers, ministres, parlamentaris, presidents de govern, un cop constituïts com a tals, no deixen de ser ciutadans al servei dels seus conciutadans. 
Per això, s'haurien de sentir gairebé obligats a tractar amb intel·ligència, en grau d'igualtat, els seus conciutadans, aquells a qui serveixen amb l'exercici de la política. D'aquí, la crida a ser pedagògics, i a ser clars. Hernández ho diu molt bé: explicar com es fa una llei, per on passem del procés d'unes obres municipals, quines despeses s'han de fer o deixar de fer, qui posa pals a les rodes, qui hi té interessos, etc.
Els polítics diguem-ne de dretes sempre reclamen de la ciutadania confiança, però en el sentit de que els deixem fer, perquè ells en saben més. Vaja, que ens deixem de política i els deixem manar. Cal que els polítics anomenats d'esquerres siguin diferents, és clar. Que la confiança que reben sigui per a governar. I això reclama que tots sapiguem com ho fan. I fer-ho al llarg de tota la legislatura, no només cada quatre anys. I si cal consultar alguna cosa a la resta de ciutadania, es consulta sense por, donant tota la informació que calgui, tractant la resta de ciutadans com a con-ciutadans, com a iguals, amb tota la dignitat i respecte.
I ja està. Ja he fotut un rotllo més. Bon cap de setmana!
Podeu trobar tot l'article de la conversa amb Ildefonso Hernández aquí: 
http://www.elpais.com/articulo/ultima/gente/quiere/otros/partidos/hay/intentarlo/elpepiult/20110505elpepiult_2/Tes